2014. már 31.

Fogadni mernék rá: 2014-ben megáll az öregségi nyugdíjasok létszámának növekedése

írta: FSZDL
Fogadni mernék rá: 2014-ben megáll az öregségi nyugdíjasok létszámának növekedése

Sőt az is lehet, hogy csökkenés lesz! És ennek nem az a fő oka, hogy a nyugdíj korhatár emelési szabályok furcsasága miatt az első félévben nincs férfiember széles kis hazánkban, aki képes lenne nyugdíjba menni.

Az öregségi nyugdíjkorhatár az 1952 előtt születettek számára 62 év, 2014 január 1-től az 1952–ben születettek számára azonban már 62 év és 183 nap. Vagyis az első félévben csak a 40 év munkaviszonyt igazoló hölgyek kezdeményezhetik nyugdíjazásukat.

Ez azonban csak adminisztratív akadály, hiszen akinek van némi rátekintése a munkaerőpiacra, láthatja az 1952-ben született évjárat tagjai közül, csak az dolgozik hivatalosan, akinek nem volt elegendő hosszúságú szolgálati ideje, munkaviszonya ahhoz, hogy a korábbi lehetőségekkel élve már nyugdíjba menjen, vagy ragaszkodik a munkájához.

Az 1952-ben születettek 2012-ig igénybe vehették az előrehozott, illetve a csökkentett előrehozott, a korengedményes nyugdíjazást is. Ezek egymással is kombinálhatóak voltak, és összevonhatók a korkedvezményes nyugdíjjal, és – némi korlátozással - a különböző a „munkában tartást elősegítő” ágazati, vállalati programokkal.

Ez azt jelentette, hogy az 1952 évjárat legkésőbb 60 éves korban, de a felsorolt lehetőségeknek való megfelelés esetén ennél fiatalabb korában is kérhette öregségi nyugdíjazását. Ezekkel a lehetőségekkel sokan éltek még az 1953-ban születettek közül is.

Az öregségi nyugdíj korhatárt ez évben betöltő, korhatár előtti, és rokkant vagy rehabilitációs ellátottak, és szolgálati nyugdíjasok köre az általános nyugdíj korhatáremelés következtében tovább szűkül.

A belépési oldalról tehát jelentős korosztályi nyomás, sem az idén, sem jövőre nem várható.

Az előző években lecsengett a negyven év feletti munkaviszonnyal rendelkező hölgyek nyugdíjazási hulláma, ami 102e főt érint 2013 végén. Az idén már csak azok nyugdíjazása várható ebben a konstrukcióban, akik ebben éven érik el a 40 év munkaviszonyt. Ezek számossága a korábban így feltorlódott évjáratok kifutásával stabilizálódik, a normális szintre csökken. 

Mi a feltétele a címben feltételezett nyugdíjas létszám stagnálás megvalósulásának? Hogy kevesebben lépjenek be az öregségi nyugdíj rendszerbe, mint ahányan kilépnek abból.

A felsorolt „bemeneti” tényezők rohamos csökkenése komoly indoka a fenti várakozásomnak.

Az öregségi nyugdíj rendszerből való kilépés esete sajnos nyilvánvaló… A várható halálozási adatokat a demográfia képes jól becsülni, ha ez csak a szokásos mértékű lesz, csökkenhet az öregségi nyugdíjasok száma.

Ha a csökkenés bekövetkezik, az újabb fontos érv lehet a korengedményes nyugdíjazás intézményének visszaállítása mellett, hiszen a jelenlegi szabályozás az 1954-ben és az azután született évjáratú férfiakat hozza rendkívül hátrányos helyzetbe.        

R&L 

Szólj hozzá