2014. júl 02.

A készpénz a feketegazdaság barátja

írta: FSZDL
A készpénz a feketegazdaság barátja

Nyugat-Európában, illetve fejlett kapitalista piacgazdaságokban, a szabályozó és/vagy az állam már régen rájött, hogy a pénzforgalom elektronizálása (Internetbank, bankkártyás vásárlás, átutalások, stb...) saját jól felfogott érdeke, hiszen így a gazdaság tovább fehéredik, átláthatóbb és tisztább lesz. 

Ez azt jelenti, hogy a forgalmi és fogyasztási adóbevételeinek beáramlása is gazdasági ciklustól függően egyenletes, ellenőrizhető és tervezhető marad.

A magánszemély meg örül, hogy nem kell készpénzt tartani magánál, mert a bankkártyás fizetés - bár ez már lerágott csont - biztonságosabb mint a készpénz, amit ellophatnak, elveszthetnek, vagy megrongálódhat.

Itthon ennek pont az ellentetje megy végbe: a különböző kormányzati és MNB direktívákkal a készpénz forgalom felé terelik az embereket, ahelyett, hogy a fair verseny felett őrködne a szabályozó - amely verseny GARANCIÁJA a tartósan alacsony áraknak és a tartósan magas színvonalú szolgáltatásnak -, markánsan belenyúl az árakba és a piacba és úgy próbálja letörni az árakat. Említeni sem kell: sikertelenül.

Eredmény: pénzügyi költségeink inflációt meghaladó emelkedése, és a szolgáltatási színvonal romlása. Már csak egy kérdés maradt: kinek jó ez, mert szerintem ez senkinek. Sem a bankoknak, sem a vállalkozásoknak, sem a magánembereknek, sem az államnak. 

BT

Szólj hozzá