2014. sze 01.

Kamatcsökkentés, devizahitelek, fix kamatú lakáshitelek

írta: FSZDL
Kamatcsökkentés, devizahitelek, fix kamatú lakáshitelek

Befejezte a kamat csökkentést a jegybank, az alap kamat marad 2,1%-on. A bejelentés várható volt, innentől igazából az a kérdés, hogy mikor fogja beindítani a kamatemelési ciklust. Több elemző és külföldi bankház is úgyvéli, hogy az emelés csak 2015 végétől lesz reális. De a pénzpiac ezen "bármikor változtathat"...

A devizahitelesek jól jártak, hiszen törvényben tiltották meg a bankszektornak az egyoldalú kamatemeléseket és az ebből fakadó többlet bevételt vissza kell fizetni a hiteleseknek. Ezt az indítványt sorra megtámadták a bankok, ítélet ebből csak késő ősszel lehet. A másik oldalon meg elvesztette az állam azt a próba pert, amelyben ki akarták mondatni, hogy a devizahitel szerződések az egyoldalú módosítások miatt semmisek. Azaz ezen az oldalon a jogbiztonság fennmaradása mellett több pert nem kezdeményezhetnek a devizahitel adósok.

Elérhetővé váltak hosszú futamidejű 15-20 éves fix kamatozású lakáshitelek, érdemes lehet átmenni ilyen termékbe, akinek deviza hitele van vagy csak egyszerűen lakást szeretne venni, hiszen a kamatkockázat a fix kamatozású hitelek esetében zérus.

Szólj hozzá