2014. nov 18.

Abszurd ötlet a szociális ellátások munkaviszonyhoz kötése

írta: FSZDL
Abszurd ötlet a szociális ellátások munkaviszonyhoz kötése

Előre valószínűsíthető szociális katasztrófát okozhat, és a meglévő szociális válságot biztosan tovább fogja mélyíteni az a Miniszterelnök által preferált terv, miszerint az ún. munkanélküli- valamint szociális segélyt a kormány megszünteti és közmunkával váltja fel.

munkanelkuli ellatas hossza.JPGA LIGA a leghatározottabban ellenzi a tervezet megvalósítását, hiszen az nem csak az egyén autonómiájának elvonásáról szól, hanem beláthatatlan és helyrehozhatatlan káros következményei lehetnek. A szociális ellátások nem a munkát pótolják, és nem lehetnek annak feltételei. Magyarországon a szolidaritás jegyében a legrászorultabbak is ugyanolyan esélyt kell, hogy kapjanak, mint a társadalom bármely tagja. A leszakadó társadalmi tömegek felemelkedése csak és kizárólag az oktatáson keresztül valósulhat meg, kombinálva egy nem erő alapú, hanem okos és empatikus, valamint fair segélyezési rendszerrel. A segélyek célja ugyanis felszínen tartani azokat, akik enélkül – munkájuk vagy munkaképességük elvesztése mellett – csak még lejjebb csúsznának. A LIGA Szakszervezetek a kormánnyal ellentétben nem gondolja, hogy akik munka nélkül maradtak, azok többsége nem is akar dolgozni, és csak kihasználná a szociális ellátórendszert.

Magyarországon jelenleg még mindig elfogadhatatlanul magas a munkanélküliség, azzal együtt, hogy az Európa-rekorder rövidségű munkanélküli ellátásnak köszönhetően nagyon sokan egész egyszerűen kiesnek a rendszerből, miközben valójában helyzetük nem oldódott meg, sem munkát nem találtak, sem segélyre nem jogosultak. Eközben Európában – Magyarországon kívül – a legrövidebb ellátási idő 5 hónap, és 15 országban van lehetőség legalább egy éven keresztül igénybe venni a munkanélküli segélyt.

A LIGA Szakszervezetek ezért nem támogatja a szociális ellátások kizárólag közmunkára váltását, vagy azok munkaviszonyhoz kötését, mert a munkavállalók és az ország nem bírja ki az ezzel járó további társadalmi kockázatokat, továbbá ellentétes a szolidaritás alapvető eszméivel, és minden valószínűség szerint a nemzetközi demokratikus normákkal is.

A LIGA Szakszervezetek azt várja a kormánytól, hogy Magyarországon a ciklus végére senki ne kereshessen főállásban a létminimumnál kevesebbet, a munkanélküliek számára pedig nyújtson legalább hat havi munkanélküli/álláskeresési segélyt és azt ne kösse más kötelezettségekhez. A munkahelyteremtésben pedig Magyarország ne a közmunkaprogramok és összeszerelő üzemek telepítésében járjon az élen, hanem valódi, piaci alapú, hosszútávon fenntartható munkahelyek létrehozásában legyen partner.

Szólj hozzá

gazdaság minimálbér foglalkoztatottság létminimum foglalkoztatás munkanélküli segély