2014. nov 24.

A kormánytól jöttünk és segíteni akarunk...

írta: FSZDL
A kormánytól jöttünk és segíteni akarunk...

Pénteken robbant  a hír, hogy a kormány a maradék hatvanezer ember nyugdíj megtakarításait is el akarja venni vagy inkább rabolni.. Nézzük, hogy mi történt a múltban és milyen hasonlóságokat fogunk felfedezni. Az a régi vicc jutott eszembe, hogy melyik a legfélelmetesebb mondat az amerikai vállalkozó számára: "Helló a kormánytól jöttünk segíteni akarunk..."

2010-ben agresszív fenyegető kommunikáció mellett kikényszerítettek, illetve ki zsaroltak (ami utóbb blöffnek bizonyult) 3000 milliárd forint magántulajdonú nyugdíj megtakarítást. 2,94 millió embertől, azzal címmel, hogy megvédik a nyugdíjat és csökkentik az államadósságot. Eredmény: a felét folyó költésekre fordították (elverték), míg a másik feléből államadósságot csökkentettek úgy, hogy 2014 végére a 2010-es 78 százalékból (csökkentés előtt) 83% lett, ami mind volumenben mind állományban nagyobb :)
Érdekes úgy csökkenteni az államadósságot, hogy az tulajdonképpen növekszik... 
A 2010-es helyzetet még lehetett valahogyan kezelni, spekulálva, játékelméleti megközelítéssel, egyszerű kitartással. Ebből a szempontból nem volt fair, de egy kis odafigyeléssel és kurázsival lehetett kezelni a szituációt. Fontos megemlíteni, hogy mind jogilag, mind tulajdon szempontból a MANYUP pénzek nem állami pénzek, ugyanis a munkavállalók keresetéből és a munkaadók által megkeresett és kifizetett nyugdíjjárulékról van szó, azaz sohasem volt az államé és sohasem illette őt meg.
2014-ben el akarják rabolni a maradék hatvanezer ember 200 Mrd Forint nyugdíjcélú megtakarítását. Olyan személyektől, akik ilyen vagy olyan okok miatt előre gondolkodnak és látják, hogy a jelenlegi nyugdíj rendszer nem fenntartható és ezért felelősen gondolkodva, gondoskodni próbálnak magukról.

Nem csoda, hogy ilyen alacsony a bizalom idehaza, ha az állam folyamatosan felrúgja a status quot, és visszaél a bizalommal. Az állam az, aki nem Úriember.
Bajor Tamás
Szólj hozzá

nyugdíj államadósság magán nyugdíjpénztár