2015. feb 24.

Vajon milyen lehet a 2,60-as kenyér 2015-ben?

írta: FSZDL
Vajon milyen lehet a 2,60-as kenyér 2015-ben?

Mielőtt a címet részletesen taglalnám, pár - a jelenből vett - példát hadd említsek meg hozzá Venezuelából. Venezuelában szó szerint gazdasági káosz van. A fekete piac nagysága elképesztő, olyannyira, hogy fehér gazdaság nincs is. Tehát Venezuelában a Kommunista vagy Szocialista vezetés befagyasztotta a gumi óvszerek árát sok egyéb mellett.

bayat_kopie.gifMi volt ennek a következménye? Az hogy a boltokban azonnal hiánycikk lett a gumióvszer és a feketepiacon egy csomag óvszer 8000 Ft-ba kerül. Ennek következménye, hogy az AIDS terjedése robbanás szerűen megugrott.
A Venezuelai kormányzat szintén befagyasztotta a WC papír árát, és vajon mi történt? HIÁNYCIKK lett a WC papír.
A gazdasági oka ennek nagyon egyszerű, ugyanis a termelők nem termelnek veszteséggel, márpedig ha egy kormányzat meghatározza az árat, ami általában kevesebb mint a piaci ár, akkor a gyár nem termel, mert vesztesége lesz belőle. Azaz az állam vagy dotálja a piaci ár és termelési ár közötti különbséget vagy pedig az adott áru hiánycikké válik.
Ugyanez a lehet a következménye annak a Rogán javaslatnak, ahol meg akarja határozni az állam a kenyér árát. Finomabban megkérte a kormányzat a pékeket, hogy ugyan csökkentsék már a kenyér árát, mert amúgy is olcsó az üzemanyag. Amire persze a pékek fityiszt mutattak. Erre belengették, hogyha önként nem csökkentik, akkor majd az állam csökkentetni fogja.
Mi fog történni? Vagy rosszabb minőségű lesz a kenyér, vagy nem lesz, vagy a mérete lesz kisebb.

Ez kérem szépen gazdasági szocializmus, a piac teljes figyelmen kívül hagyása.

Szólj hozzá

gazdaság kenyér piaci ár