2013. okt 22.

Új javaslat a deviza hitelesek megmentésére ami ráadásul még értelmes is?

írta: FSZDL
Új javaslat a deviza hitelesek megmentésére ami ráadásul még értelmes is?

A minap 2 közgazdász a Corvinus egyetemről meglepően merész javaslattal állt elő a devizahitelesek segítésére. A lényege az, hogy aki fizetési nehézségekbe ütközik az jövedelem arányosan fizesse a törlesztő részletet.

Ez azt jelenti, hogy automatikusan módosulna a hitel futamideje valószínűleg kitolódna, de a törlesztő részlet nagysága sokkal jobban fog igazodni az egyén-család költségvetéséhez.
Javasolják továbbá, hogy  a jól fizetők kapjanak extra kamatkedvezményt. Ehhez a ponthoz egy kis magyarázatot kell fűzni ugyanis jelenleg  a jól fizető adósokkal fizetteti meg a  bank a rossz adóson keletkező kamat veszteségét, amely ugyan szolidáris és kockázat közösséget feltételez, de az egyéni beruházási döntésekben(lakás, nyaraló,autó  vásárlás) nem kollektív alapon hozzák meg az egyének döntéseket azaz nem veszik figyelembe, hogy mennyire tudja a saját hitelét fizetni a többi ember.
Nos ez a megoldás megszűntetheti  az indirekt kockázat közösség fogalmát hitelezés esetén. A finanszírozói oldalról még megoldandó ez a kérdés, hiszen a bankok a méretgazdaságosság miatt bizonyos típusú hiteleket portfólióban kezelnek együttesen és ezáltal az árazás is együttesen hat a banki portfólióban lévő hitelekre és nemegyedi árazás alapján.

Mindenesetre az ötlet jó, érdekes és akár kivitelezhető banki hitelezés további szűkülése nélkül is, sőt e tekintetben minden fél jól járhat az adós a bank az állam a gazdaság. 

Szólj hozzá