2013. nov 18.

Recesszió, egykulcsos adó, reálbér-emelkedés, és a többiek

írta: FSZDL
Recesszió, egykulcsos adó, reálbér-emelkedés, és a többiek

Majd hat év folyamatos recesszió után vagyunk, ami a leghosszabb az elmúlt évtizedekben, nem kis részben köszönhetően a 2008-2013 közötti folyamatos megszorításoknak.

Mivel az export újra nő, és a belpiac sem esik éppen tovább, ráadásul dupla stimulus van (EU + MNB olcsó hitel + egyelőre nincsenek újabb megszorítások), erős növekedés várható akár pár évig, főleg, ha a belpiac is élénkülni fog, és hat év zsugorodás után, stimulusok hatására, plusz némi reálbér-emelkedésre. Ha csak oda visszamenne a belpiaci értékesítés, ahol tíz évvel ezelőtt volt, az is hatalmas növekedés lenne.

Különben az elmúlt három évben nettó csak 1,5% megszorítás volt (a hiány lejött 4,5%-ról 3%-ra), de mivel saját intézkedésekkel, egykulcsos adó, az állam saját maga vágott kb. 2% GDP-nyi lukat a költségvetésen, azt is vissza kellett tömködni, tehát igazából 3,5% megszorítást kellett csinálni. Az egykulcsos adó pozitív hatása nem a fogyasztáson, hanem a megtakarításokon látszik, még a recessziós 2012-ben is 5-600 mrd Ft-tal (!) nőtt a lakossági megtakarítás és abszolút rekordon van. A növekedési kilátások főleg természetes ciklikus okoknál fogva és az erős stimulusok hatására most a legjobbak az elmúlt egy évtizedben. Persze el lehet rontani további piacellenes szabályozással. 
(Szerintem már attól + növekedés lenne, ha 1-2 évig semmilyen változás nem lenne az állami szabályozásban, akármilyen torz, mert a rosszhoz is lehet alkalmazkodni, de az állandó változtatási kényszerhez nem lehet.)

 

BT

Szólj hozzá