2015. már 26.

Questor(ok)

írta: fpj
Questor(ok)

Nem lehet szimplán elmenni az ügy mellett, de előbb egy kis történelem. Kik is voltak a questorok? Hadd álljon itt egy idézet a wikipediáról "A quaestorok az ókori Róma alacsonyabb rangú magistratusai voltak. Alapvetően kétféle quaestura létezett: a közvádlók, ügyészek feladatát betöltő quaestores parricidii és a közpénzek beszedését és elosztását felügyelő quaestores classici, vagy szimplán quaestores."

0lictor.jpgA mi esetünkben az utóbbival, a quaestores classici-val fogunk foglalkozni.
Bár ez a blog nem politizál, egy ponton muszáj pontos képet festeni. A sajtóban megjelentek hírek, miszerint a "Miniszterelnök utasította minisztereit, hogy amelyik minisztérium pénzt tart valamelyik brókernél az vigye el onnan". A hír idézése talán nem pontos, de  a lényeget visszaadja. A minisztériumok pénze ab ovo nem az övék, hanem közpénz, tehát a Miniszterelnök utasítása igazi quaestor szerep volt, vagy manapság divatos szóval a jó gazda szerepét játszotta, hozzáteszem helyesen, hiszen ő felel a közpénzekért. Bár több kérdést felvet, hogy állami intézmény miért tart pénzt brókernél, amikor van egy Államkincstár... Számomra rejtély, bár nem vagyok naív.

Azok a vélemények, hogy az állam mentse ki a questor károsultakat igazából felháborító, hiszen erre van a Befektető Védelmi Alap(BEVA). A quaestor kötvényesek pedig a cégcsoport vagyonából kell, hogy kielégítésre kerüljenek, és nem közpénzből, pláne nem banki hozzájárulásból.

És itt érintjük jelen bejegyzés legfontosabb pontját, az úgynevezett partner kockázatot. A befektetésnek nem csak közvetlen hanem közvetett kockázatai is vannak, ilyen például az, hogy kit bízunk meg, hogy kezelje  a pénzünket. Ebből a szempontból a Questor csoport minden tulajdonosa kétes, mondhatnánk azt, hogy kockázatos, tehát mit válaszolnánk arra kérdésre, hogy Te rá bíznád a pénzedet? Ráadásul egy olyan cégre ami az utazástól a befektetésen és az ingatlanokon át, csak akasztással nem foglalkozott, már önmagában kérdéseket vet fel.

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy kapzsiságunk úrrá lesz rajtunk, úgy legalább azt nézzük meg, kire bízzuk a pénzünket és ne dőljünk be a "már 20 éve sikeresen létezik" dumának, hiszen mindig ez az állítás amely minden csalást megelőz és sugallja a megbízhatóságot.
BT
Szólj hozzá

gazdaság befektetés költségvetés kockázat bróker Questor