2015. júl 03.

A magyar minimálbér az EU középmezőnyében

írta: FSZDL
A magyar minimálbér az EU középmezőnyében

Nem könnyű arra a kérdésre válaszolni, hogy a hazai minimálbér mennyire magas, vagy inkább mennyire alacsony. Mert azt alighanem mindenki érzi, talán egyes politikusokon kívül, hogy bruttó 105, nettó 69 ezer forintból megélni nagyon nehéz, családdal szinte képtelenség. Arra sem könnyű válaszolni, hogy más országokhoz képest hol tartunk.

Az Eurostat adatai alapján a nemrég bevezetett minimálbér Németországban például 1473 euró, ami innét nézve nagyon magasnak tűnik, hiszen a mi 105 ezer forintunk átszámolva 333 euró (2014 végi középárfolyamon.) Ez 4,4-szeres különbség a németek javára.

De hát az árak…

Már halljuk is, amint jön az ellenvetés, hogy nálunk az árak is jóval alacsonyabbak. Igen, és nem is kell sokat tanakodni, mennyivel, erre vonatkozóan rendszeresen készülnek számítások. Az úgynevezett vásárlóerő-paritás azt jelzi, hogy egy tipikus lakossági árukosár – hasonlóan az infláció fogyasztói kosarához – mennyivel drágább az egyik országban, mint a másikban.

Ha az Eurostatnál ez a paritás 1,0, vagyis száz százalék, akkor pontosan az EU átlagának megfelelő az árszint. Ha 52 százalék, mint nálunk, akkor kicsit több, mint a fele az árszínvonal az EU-átlagnak. A németeknél 101 százalék, ami épphogy egy kicsit az átlag feletti szintet jelent. Nagyjából kétszer annyiba kerül tehát a fogyasztói lét náluk, mint nálunk.

minimalbervasarloerup.jpg

Ennyivel többet tudnak venni a németek

Így a hazai 333 eurós bruttó bér olyan, mintha 642 eurós lenne a minimálbér az EU átlagos árszínvonalán. Ennél már „csak” 2,27-szer akkora a német érték. Eddig is tudtuk, hogy a németeknek jobb, most azt is tudjuk, hogy a minimálbérükön kétszer és még egy negyedszer annyi terméket, szolgáltatást tudnak vásárolni, mint mi.

Ha kiszámoljuk ugyanezt az összes európai országra, amelynek van minimálbér-adata, akkor arra jutunk, hogy Magyarország nagyjából a mezőny harmadánál helyezkedik el.

http://privatbankar.hu/karrier/grafikon-sok-e-ez-a-mi-kis-minimalberunk-vagy-keves-283169

Szólj hozzá

minimálbér