2015. okt 27.

Magyarország Nyugdíjasai Figyelem!

írta: FSZDL
Magyarország Nyugdíjasai Figyelem!

Bár még nem kongatják a vészharangokat, én most mégis megteszem ezt. Kormányzati oldalról folyamatosan azt hangoztatják, hogy a nyugdíj rendszer fenntartható és egyensúlyban van. Ezzel szemben a tény az, hogy jelen pillanatban 350.000-500.000 adófizető hiányzik a rendszerből, akik külföldön dolgoznak, és nem Magyarországon fizetnek adót és járulékot.

Különböző számítások szerint a 2030-2040 körül drasztikus nyugdíj csökkentés és/vagy nyugdíj korhatár emelésnek kell lennie, hogy fennmaradhasson a jelenlegi nyugdíj rendszer.
Ez azt jelenti hogy 70 éves nyugdíj korhatár mellett  tud a jelenlegi 30-as 40-es generáció nyugdíjba menni. Felmerül a kérdés, hogy ki az aki 70 éves korában akar és tud még dolgozni. Nem sokan szerintem.
A másik negatív trend, hogy ha fennmarad a jelenlegi gazdasági irányítás és kultúra, akkor további százezrek fognak külföldre menni dolgozni a jobb élet és jobb megélhetés reményében, azaz tovább fog növekedni az adót nem idehaza fizetők tömege. Foglalkoztatási oldalról a jelenlegi munkaerőpiacot nézve a  privát szféra a válság előtti szinten foglalkoztat. Azaz ha érdemben nem változnak a keretek és 2020 körül elapadnak az EU források, akkor a privát szféra nem fog több embert foglalkoztatni, mert teljesítő képességnek határán lesz.

Itt lép életbe a magán nyugdíj pénztári megtakarítások kiemelt jelentősége, mint jelen pillanatban egyetlen túlélési eszköz amely sem nem elégséges sem nem kielégítő.
Ahhoz hogy rendszer továbbra is működhessen, növekvő reál GDP-re, növekvő bérekre van szükség, hogy a külföldön dolgozóknak megérje visszajönni. Ehhez kiszámíthatóság és bizalom kell, ami ma még nincs meg, ami sokkal kisebb államot, kevesebb stadiont, kevesebb autópályát és több magán beruházást kell hogy jelentsen.
Ez az egyetlen út sajnos nincs más...
BT
Szólj hozzá

nyugdíj adó béremelés