2015. dec 10.

Minimálbér alku a számok tükrében - játszunk kicsit a pénzzel!

írta: fpj
Minimálbér alku a számok tükrében - játszunk kicsit a pénzzel!

Szeretnék távol maradni a demagógiától, de ez a pár számadat ide kívánkozik. Azt írja a Magyar Idők, hogy a birtokába került számítás szerint a munkaadók legújabb, a legkisebb keresetekre vonatkozó ajánlata a vállalkozói szférában összesen 44,2 milliárd forintos bértömeg-többletszükségletet eredményezne, míg az állami és önkormányzati szférában 1,5 milliárddal nőne a tavalyi keresettömeg ekkora emeléstől. 

piggy-bank-760993_960_720.jpgA szakszervezetek által elvárt béremelés (9 és 13%) ugyanakkor a közszférában 31,6 ezer dolgozót érintene, és 3,141 milliárddal növelné a kiadásokat. A versenyszférában 883 ezer ember bére változna, és 87,869 milliárddal növelné a ráfordításokat.

Számoljunk most kicsit a szakszervezeti oldal követelésével, ami tehát a költségvetést ~3,1 milliárd forinttal, a versenyszférát ~88 milliárd forinttal terhelné. Tegyük fel egy pillanatra, hogy a versenyszféra tényleg nem képes ekkora béremelést kigazdálkodni, de a kormány belátja, hogy a minimálbér és a létminimum közötti feszítő különbséget meg kell szüntetni. Ezért úgy dönt, hogy a munkaadók által amúgy lassan elfogadhatónak tartott kb. 4,5%-os emelést ugyanilyen mértékben kompenzálja a munkáltatói járulélok csökkentésével. Ekkor a költségvetést ezek szerint még mindig kevesebb, mint 50 milliárd forint terhelné jövőre. 

Miközben 2014 évben rekordösszegű, 183 milliárd forintos többlettel zárt a nyugdíjalap, amely többletet egyszerűen átutalták a költségvetésbe... 

Szólj hozzá

járulék nyugdíj adó minimálbér béremelés VKF