2016. feb 24.

A cafeteria halála

írta: fpj
A cafeteria halála

Sokszor adtam az elmúlt időszakban tanácsot munkavállalói képviseleteknek, az alapbér vs. Cafteria kapcsán.
Most, az EU döntés értelmében ez még aktuálisabb mint valaha. De miről is van szó, röviden, csak a lényeget kiemelve:

20140317cafeteria-kafeteria-beren-feluli-juttatas1.jpg"A magyar adójogi szabályozás lehetőséget ad a munkáltatóknak, hogy kedvező adózási feltételek mellett olyan eszközöket biztosítsanak a munkavállalóik számára, amelyek révén ez utóbbiak harmadik személyek részéről bizonyos szolgáltatások és termékek formájában különböző természetbeni juttatásokat vehetnek igénybe anélkül, hogy ezért díjazást fizetnének. Mindazonáltal ugyanezen jogi szabályozás azt is előírja, hogy (szálláshely-, szabadidős és/vagy étkezési szolgáltatások esetén) kizárólag a Szép-kártya és (fogyasztásra kész étel vásárlása esetén) az Erzsébet-utalvány biztosíthat hozzáférést ezen adókedvezményekhez."

Ez a röviden azt jelenti, hogy lőttek a szép-kártyának és az étkezési utalványnak, illetve az üdülési csekknek, ami a Bözske jegy.
Szóval ha emlékszünk, akkor a törvényhozó egységesítette és koncentrálta a különböző cafeteria szolgáltatókat és beszuszakolta a Szép kártya és az Erzsébet utalvány alá mindet. Arra most nem térnék ki, hogy mely szolgáltatók voltak a nyertesei ennek a sztorinak.

A lényeg amit mindig ismétlek, hogy a jelenlegi béren kívüli juttatási rendszer nem fenntartható. Itt nem a pénzügyi fenntarthatóságot kell érteni, hanem a felhasználhatóságot, és az adókedvezményeket mögötte, és a jogi fenntarthatóságot.

A cafeteriát többnyire készpénz helyettesítő célra használják elég kötött formában, ugyanakkor felmerül a kérdés, miért nem jó a fizetés, hiszen azt arra találták ki. Talán el kellene a törvényalkotónak kezdenie az embereket felnőttként kezelni és rájuk bízni azt, hogy mire költik a keresetüket.

Ezért azt javaslom, aki bármennyire is azon gondolkodik, hogy a munkáltatójától bérfejlesztést vagy cafeteria emelést kér az válassza az előbbit. A cafeteria megszüntetése segít kifehéríteni a gazdaságot, és átláthatóvá tenni azt. A munkáltató ha akar, akkor adjon bérenkívül vagy jutalom formájában annyit amennyit akar, de ne adókedvezmények miatt, és ne amiatt, mert így lehet trükközni.

BT
Szólj hozzá