2015. feb 09.

Deflációó!!!

írta: FSZDL
Deflációó!!!

Magyarországon de facto defláció van. Az, hogy ez miért rossz, arról mindjárt bővebben.
Európa szerte, de főként az Unióban a defláció réme fenyeget: értjük ezalatt, hogy csökkennek az árak. Ettől való félelmében az EKB, egy masszív likviditás élénkítésbe kezdett, azaz beindította a pénzjegy nyomdát, hogy elkerülje a deflációt és beindítsa az inflációt.

De miért rossz nekünk a defláció?
Azért mert vásárlásainkat elhalasztjuk annak reményében, hogy holnap még olcsóbb lesz amit meg akarnánk venni. Ennek folyománya, hogy a termelők nem termelnek, mert holnap még olcsóbban lehet termelni, és így tovább. És a legvégén kénytelenek lesznek elbocsátani, hiszen amit nem termelnek meg, azt nem lehet eladni, és amit nem lehet eladni, abból nem folyik be bevétel és nem lehet belőle kifizetni a melóst.
Ezzel egy időben a kormányzat próbál mindent megtenni, hogy beindítsa az inflációt. Ezt az egyszeri adókkal csak esetlegesen sikerült, amely a versenyt súlyosan torzította. A jegybank akár tovább is csökkentheti a kamatot ilyen környezetben, azaz a megtakarításokat egyre kevésbé fogja megérni félretenni és ösztönözve leszünk arra, hogy elköltsük és beindítsuk a fogyasztást.

Érdemes lehet rég elhalasztott és a tartalékokat nem túlságosan veszélyeztető beruházásokat most megvalósítani.

Szólj hozzá