2013. jún 05.

7 kicsi indián - 4 kicsi indián

írta: FSZDL
7 kicsi indián - 4 kicsi indián

Az MNB immáron 2012 augusztusa óta szépen havonta csökkenti az alapkamatot negyed százalékokkal amely a héten elérte a 4,5%-os szintet. Egyes elemzők szerint a csökkentés tovább folytatódhat a 4%-3% kamat szintekig. Mit jelent ez az egyszeri, halandó emberek számára?

Annak akinek megtakarításai vannak, értelemszerűen kevesebb kamatot fog kapni betétei vagy akár állampapírjai után (mínusz kamat adó 16%). Ezzel még nem is lenne gond addig, ameddig az infláció történelmi mélyponton van (1,6%), mert reálkamat keletkezik, azaz a relatív kockázatmentes befektetésekkel még éppen hogy lehet infláció feletti hozamot elérni.
Milyen várható kockázatot jelenthet ez a folyamatos alapkamat csökkentés nekünk? Egyrészt fundamentálisan gyengülő Forint árfolyamot, és időben eltolt inflációs sokkot, amely egy későbbi időpontban "berobbanhat" és a jelenlegi történelmien alacsony árszintet radikálisan megemeli, így akik hosszú lejáratú betétben ragadnak, azok jelentős reál és akár nominál kamat veszteséget szenvedhetnek el.

A befeketések szempontjából meg erőteljes nyomás keletkezik, hogy a kockázatmentes eszközökből (betét, állampapír) kiáramoljon és a kockázatosabb eszközök (vállalati kötvények, részvények, deviza) felé induljon meg a  tőke hiszen az természetéből fakadóan mindig magasabb hozamot keres.

Óvatos optimizmussal figyeljük tehát az alapkamat csökkentését, és figyeljünk a hosszútávú kockázatokra!

Szólj hozzá