2014. ápr 28.

EZT ha lehet NE!

írta: FSZDL
EZT ha lehet NE!

A magán nyugdíjpénztárak államosítása óta, eltelt jó pár év és bizton állítható, hogy az öngondoskodás a demográfiai folyamatok tükrében fontosabb mint valaha.

A sajtó tele van a biztosítók által árult "ÚJ" termékkel az úgynevezett Nyugdíjbiztosításokkal. Megpróbálom most lehúzni a keresztvizet róluk.

Egy biztosító alapfeladata a kockázat vállalás azaz átvállal tőlünk valamilyen kockázatot(halál, baleset,stb...) valamekkora díjért cserébe. Egy banknál az alap feladat a pénz közvetítése felek között betétet gyűjt és hitelt nyújt,  de maradjunk az eredeti témánknál a nyugdíjbiztosításnál.

A termék úgynevezett befektetési egységhez kötött biztosítás(Unit linked). A történet már itt sántít, hiszen a befizetéseinket(10-20 éves időtávon befekteti) befekteti ami nem az alap feladata. Ezzel még nem lenne baj, DE a befektetéshez hozzá kapcsol biztosítást is ami számunkra nem igen releváns viszont igen drága. Érdemes tovább vizsgálódni. Ez esetben azt kapjuk, hogy mindenféle irreális díjak merülnek fel ha a befizetéseinken kívül szeretnénk kezdeni a felgyűlt pénzzel(alapot váltani)
A befektetést is vagyon kezelői díjért végzi a biztosító vagyonkezelője azaz szépen transzfer árazza a vagyon kezelést.
Az adó támogatás amit a befizetéseink után kapunk nem minket gyarapítanak valójában hanem a biztosítót (biztosítási díj+vagyon kezelési díj+ügynöki jutalék).
Mindez pedig jelentősen befolyásolja a nyugdíjcélú megtakarításaink HOZAMÁT méghozzá hátrányosan!!!

Rejtett csapdák amik alapján nagyon meg tudjuk magunkat égetni:
HA lejárat előtt szeretnénk megtakarításunkhoz jutni, mert pl. családban szükséghelyzet merült fel akkor a biztosítási kötvény tulajdonságából fakadóan a biztosító visszavásárolja azt, súlyos büntetéssel azaz befizetéseink bánják, mert nem kapjuk meg a teljes összeget. Már itt tőkeveszteség lép fel. 
Tovább menve 20 év nagyon sok idő nagyon nehéz tervezni vele. A 20%-os adótámogatást max 130.000 Ft-ot, amennyiben van annyi befizetett adónk, Szintén befektetési egységbe teszik nem különítik el és abból is vonják az előbb felsorolt díjakat. Azaz szerződés bontáskor nem csak a befizetett összegből vonják le az SZJA-t és a járulékokat, de még az adótámogatást is vissza kell fizetni.
Így már horror méreteket ölt a dolog és simán előfordulhat, hogy akár 5 év után is 0 Ft-ot kaphatunk vagy akár további befizetési kötelezettség terhelhet minket!!!
Javaslat: Ezeket a megtakarításokat mi magunk is, jelentősen olcsóbban és jelentősen magasabb hozam mellett meg tudjuk csinálni ( befektetési alapok+betét+önkéntes nyugdíj pénztár.

Vigyázzunk ez a termék egy báránybőrbe bújt farkas ha most rászánunk egy kis időt és utána járást nagyon sok jövőbeli kellemetlenségtől menekülhetünk meg.

BT

Szólj hozzá