2014. már 19.

Itt lesznek a jövő családbarát munkahelyei

írta: FSZDL
Itt lesznek a jövő családbarát munkahelyei

Miközben ezt a posztot olvasod, az informatika világával nézel szembe. Számítógépek, laptopok, tabletek, okostelefonok, és a rajtuk futó egyszerűbb és bonyolultabb programok, háttérben futó algoritmusok világában élünk.

Az infokommunikáció megkerülhetetlen része mindennapjainknak. Nincs szinte olyan munka, mely így-vagy úgy meglehetne számítógépek, programok, robotikai fejlesztések nélkül. Miért maradunk ki ezek megalkotásából?

nők és IT.jpg 

Kevés a nő, pedig ez az igazi családbarát szakma
Az informatikai iparágban dolgozók nem mind "kockák", nem igaz, hogy szerencsétlen kinézetű, szobája magányában pizzát faló, a nőkkel béna kövér szakállas hapsik világa ez. Sőt, semmi sem indokolja azt sem, hogy tipikus férfiszakmává vált az informatika. Ellenkezőleg. Kifejezetten sajnálatos, hogy egyelőrecsak kevés lány és nő számára vonzó a programozás és a technológia ipar. Az informatikával kapcsolatos, a nőket elidegenítő sztereotípiák nyilvánvalóan tévesek és károsak.

Az informatika nem is csak kódírásból áll, és az sem igaz, hogy monoton és elidegenítő. Egészségügy, oktatás, környezetvédelem, művészet, kommunikáció, mezőgazdaság, kereskedelem, tudomány, média. A digitális technológia mindenütt ott van. Mindenhol, és mindenhez kellenek algoritmusok, programok, grafikai támogatás, adatbázisok. Ezeket ma még javarészt férfiak állítják elő, és bizony a világon a legtöbb helyen hiányoznak a nők az iparágból, pedig még alkalmazottként is sokak számára rugalmas munkakörülményeket tudnak kínálni a cégek.

Az informatikai ágazatban brutális munkaerőhiány van, pedig a legtöbb cég nemcsak az átlagosnál jóval magasabb bért, de még alkalmazottként is sokak számára rugalmas tanulási lehetőséget és munkakörülményeket tud kínálni. Talán ezért dolgoznak tömegesen nők ezen a területen a közel-keleti országokban és Indiában, mert a nagycsaládos életformával könnyen összegyeztethető távmunkát, részmunkaidőt kínál az ágazat, és az anyák meglehetősen jó fizetést kaphatnak. Itthon mégis nagyon kevés a nő az iparágban.

A blogbejegyzést teljes terjedelmében ide kattintva olvashatod!

http://feminfo.postr.hu/itt-lesznek-a-jovo-csaladbarat-munkahelyei

Szólj hozzá

gazdaság nők foglalkoztatás rugalmas GDP IT szektor