2014. máj 16.

Felrobbant a magyar gazdaság egekben a GDP

írta: FSZDL
Felrobbant a magyar gazdaság egekben a GDP

Most látott napvilágot a hír, amelyet a kormányzati szereplők már egy ideje pedzegettek, hogy a magyar gazdaság növekedése jobb lehet mint amit terveztek. A KSH adatai szerint ez az érték elérte 3,4%-ot, amely 7 éves csúcs.
Érdemes egy kicsit a számok mögé nézni.

Először is fel kell hívnom a figyelmet  a bázishatásra azaz az előző időszakok olyan alacsonyak és gyengék voltak, hogy igazából egy kisebb volumenű javulás is százalékosan nagynak tűnhet.

Arra vonatkozóan, hogy mely szektor(ok) teljesítmény javulása áll a GDP növekedés hátterében ma még csak találgatások vannak. Egyes hírek szerint az ipar volt, de ez csak sejtés. Részletes magyarázatot 3 hét múlva a KSH narratívája fog tudni megadni.

Érdekesség: Elkezdett bővülni a lakossági kereslet, magyarán szólva a fogyasztás

Ez azt jelenti, hogy előbb vagy utóbb az inflációs számokban is megjelenik, hiszen a kereslet növekedés import növekedést is hatása kihat az inflációra is. Ezáltal romlik a  külker egyenleg azaz már nem fogja olyan mértékben finanszírozni a kivitel az államháztartást, mint előtte, azaz elindulhat egy kamat emelési ciklus az MNB részéről. Az, hogy ez mikor kezdődik azt mondanám, hogy 2014 III.-IV negyedévében.

Szólj hozzá