2014. jún 11.

Mire költsön az EU 2014 és 2020 között?

írta: FSZDL
Mire költsön az EU 2014 és 2020 között?

Az Európai Szakszervezeti Szövetség Intézetének tanfolyamán Dublinban elhangzott, hogy 2020-ra 3 fontos célt jelölt ki az EU: a 20 és 64 éves korosztály 75%-a legyen foglalkoztatva; az iskolaelhagyás 10 százalék alatt maradjon, a 30-34 éves korosztály 40 százalékának felsőfokú végzettsége legyen. A szabályozás kitér arra, hogy szektoriális és területi paktumok köttessenek, azért, hogy ez mobilizálja az országos, régiós és helyi reformok adott szintű támogatását.

A szakszervezeteknek ezért

  • Fókuszba helyezni azokat a célokat, amelyeket támogatnak helyi régiós és országos szinten,
  • Fel kell használniuk azokat a lehetőségeket, amelyek az ESF szabályozásban rejlenek. Az Operatív Programok Monitoring Bizottságában az előkészítés, a létrehozás, a monitorozás és az értékelés tekintetében is. Továbbá a Vezetési Előírásokat (Code of Conduct) és a kohéziós Alapokról szóló 6.2. cikkelyt, amely bátorítja a szociális partnerek adekvát részvételét, hogy felhasználhassák a Strukturális Alapok megfelelő összegét a kevésbé fejlett, vagy a fejlettebb régiókra.
  • Hirdetniük kell ezeket az ismereteket a szakszervezetben és a munkavállalók között. Erre a célra, illetve saját képzési céljaikra is, fel kell tudniuk használni a Strukturális Alapokat.

A szakszervezeteknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az országban milyen szabályozás létezik, de egyszersmind olyan projekteket kell alkotni, amelyek beleillenek a Strukturális Alapok céljai közé. Nagy kérdés, hogy az EU alapok elosztásában bennfentesek vagy kívülállók lesznek a szakszervezetek.

Részletes beszámoló a Tájékoztatás az Európai Strukturális és a Befektetési Alapokról szóló új stratégiáról a 2014-2020-as időszakban c. képzésről: a LIGA Szakszervezetek honlapján olvasható!

Szólj hozzá