2014. júl 08.

"Veszélyben" a nyugdíjunk

írta: FSZDL
"Veszélyben" a nyugdíjunk

Bár nem szeretem bulvárosra venni a figurát, és az is közismert, hogy ez a blog a versenyalapú piacgazdaság oldalán áll, mindig és mindenkor a munkavállalói szemszögből vizsgálja a gazdasági folyamatokat.
Bár a mostani bejegyzés kicsit spekulatív céllal született, remélhetőleg segíthet a kedves olvasónak a jövőbeni események lereagálásában.

A miniszterelnök valamelyik rádióban kijelentette, hogy a hazai nyugdíjrendszer hamarosan össze fog omlani amennyiben nem csinálnak valamit.

Ez önmagában is érdekes kijelentés, hiszen az utóbbi időben (2009-2012) pontosan a rendszer hosszútávú fenntartása érdekében történtek lépések. 

Emlékszünk? Nyugdíj korhatár emelése, különböző korkedvezményes nyugdíj jogosultságok megszüntetése, magán nyugdíj pénztári befizetések elterelése majd a teljes vagyon államosítása.
És az a kijelentés, hogy a jelenlegi rendszer a következő 25-30 évben fenntartható.
Mi változott azóta?
2014 lesz az első év amikor a nyugdíjkasszában hiány lesz, és ezt majd a központi költségvetés terhére kell feltölteni. Elemzések szerint ez a hiány tovább nő, azaz egyre nagyobb terhet fog a költségvetésre róni. Ami veszélyezteti a bűvös 3% alatti költségvetési hiány betartását és az EU-pénzek beáramlását.

Immáron világosan látható, hogy a nyugdíjvédelmi intézkedések valójában nem tették a rendszert fenntarthatóvá, sőt, az enyhe defláció miatt az állam kötelezettségei is felértékelődtek. További tartalékok a rendszerben nincsenek, ezért továbbra is még erőteljesebb egyedi intézkedések sora fog következni, hogy a jelenlegi teljesen fenntarthatatlan rendszert fenntartsák. 

Felmerül a kérdés, hogy mikor válik a törvényhozó számára világossá, hogy mélyreható strukturális átalakítás nélkül a jelenlegi voluntarista rendszer össze fog omlani nyugdíjastul, inflációstul, adóstul, mindenestül.

Kössük be az öveket és kapaszkodjunk és készüljünk fel az ütközésre...
BT
Szólj hozzá

nyugdíj