2013. jún 11.

A gazdasági válság hatása a társadalmi védőhálóra

írta: FSZDL
A gazdasági válság hatása a társadalmi védőhálóra

háló1102.jpgAz Európai Bizottság 2013. június 6. napján tette közzé a weboldalán a legfrissebb elemzését arról, hogy a gazdasági válság a társadalmi védőhálóra milyen hatást gyakorol. Ezen védőháló keretében 3 típusú költség dominál: az egészségügyi, nyugdíj, illetve a munkanélküliséggel összefüggő kiadások. A 01/2013. számú dokumentum (2013.06.06.) vizsgálja a kiadások alakulását a 2009-es mélypontot megelőzően, illetve azt követően, valamint kitér a megszoritó intézkedések hatására is.

Tényként állapítható meg, hogy a szociális védőháló fenntartásával összefüggő kiadások a válság kezdetén jelentősen megugrottak. Ez a változás a gazdasági válság súlyosságával összhangban volt. Ezen költségek 2010-re stabilizálódtak, azóta pedig csökkenő tendenciát mutatnak.

Az Európai Unió a 2000-es évek közepén az össz GDP 24%-át, a szociális kiadások 40%-át adta. Ennek az az oka, hogy az unió a világ GDP termeléséhez jelentős mértékben járul hozzá, az egy személyre jutó szociális költségeiben pedig megelőzi a világ többi részét. Az egy főre jutó szociális kiadások 15%-kal alacsonyabbak az OECD országaiban, illetve az USA-ban. Az az érdekes trend rajzolódik ki, hogy a szociális kiadások az Eurozónában lényegesen alacsonyabban nőttek, mint az OECD országokban, vagy az USA-ban. A különbség jelentősnek tekinthető. Míg az USA-ban a növekedés mértéke 20%-volt, addig ezt az OECD országokban 12%, az unióban pedig átlagosan 7%. Ezek az eltérések nem vezethetőek vissza az inflációra, mert az a vizsgált időszakban nem mutatott jelentős eltérést. Az USA-ban, illetve az OECD országokban ezek a költségek 2011-re stabilizálódtak, az unió területén azonban csökkenésnek indultak annak ellenére, hogy a munkanélküliségi ráta tovább romlik. Ezen trendek mögött a válságra adott eltérő válaszok húzódnak meg. Az adóváltozások, kiadáscsökkentő intézkedések Európában az Euro stabilizálásához szükségesek voltak, ám jelentős negatív hatással voltak a lakosság jövedelmi, vagyoni helyzetére, különös tekintettel az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező személyekre/családokra. A megszorító intézkedéseknél tehát ezen csoport alacsonyabb teherbíró képességére figyelemmel kellene lenni.

További adatok a jelentésről az Európai Bizottság weboldalán érhetők el:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=738&langId=en&pubId=7575

Szólj hozzá