2013. aug 12.

Bérek, bérszínvonal Magyarországon

írta: FSZDL
Bérek, bérszínvonal Magyarországon

ado.jpgMagyarországon, míg az átlagos fogyasztói árindex emelkedés 5,9%/év volt 2000-2012 között, addig a bruttó átlagbérek ugyanezen időszak alatt 8,2%-kal emelkedtek átlagos éves szinten. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált időszak alatt 2,3%-os reál bérnövekedés volt átlagos bérszínvonalon.

ksh1.JPG

Elmondható, hogy a 2002-óta megszakítás nélkül a hivatalos minimálbér és az átlagbérek közötti különbség nominálisan nőtt. Érdemes viszont ezt a jelenséget egyrészt a létminimumhoz mérni, valamint az átlagbér és a minimálbér hányadosával vizsgálni. Azaz megnézni, hogy az átlagbér hányszorosa a minimálbérnek.

ksh2.JPG

A fenti ábra jól mutatja, hogy az átlagbér és a minimálbér távolsága egymáshoz viszonyítva csökken. Fontos megemlíteni, hogy 2012-ben egyszeri nagyarányú minimálbér emelés következett be kormányzati nyomásra, amely jelentősen módosítja a képet. Kormányzati intézkedés nélkül ez az arány minden bizonnyal stagnált volna. A fentiek alapján kijelenthető, hogy nominál bér felzárkózás zajlik a minimálbér esetén az átlag bér irányába. De ahhoz, hogy végleges képet alkothassunk, fontos még megvizsgálni a létminimum és a minimálbér szintjeit ahol sajnálatosan 2002-óta a létminimum (nettó) meghaladja a minimálbér (bruttó) összegét tehát egyértelműen kijelenthető, hogy sem a minimálbér bruttó, sem a nettó összege nem fedezi a létminimumot.

A fenti állítások azt jelentik, hogy a tényleges minimálbéren foglalkoztatott munkavállalókat folyamatos elszegényedés és leszakadás jellemzi az átlagtól.

Hogy teljességében megérthessük a folyamatot kicsit mélyebben szükséges megnézni a vásárlói kosarat. Az élelmiszerek a vizsgált időszak alatt 6,9%-al éves átlagban az energia árak 9,4%-al nőttek. Ez azt jelenti, hogy az átlagbér alatti körnek a tényleges infláció bizony jóval magasabb volt, nagyságrendileg 8,2-8,5%, azaz az utóbbi 13 évben NEM TÖRTÉNT REÁL BÉR NÖVEKEDÉS!!!

Összefoglalva tehát az első pillanatra egymásnak ellentmondó adatok dacára, bár statisztikailag csökken a minimálbér és az átlag bérek közötti különbség, de az alapjaiban megváltozott adó rendszer (egykulcsos adó) a minimálbér vásárló értékét nem növelte hanem csökkentette, hiszen átterhelte a lényegében a gazdasági szereplőkre az emelés finanszírozását, amelyet utána adó formájában elvesz.

Szólj hozzá