2013. sze 25.

Rezsi csökkentés 2.0 - vagyis miért nem jó a lakosságnak

írta: FSZDL
Rezsi csökkentés 2.0 - vagyis miért nem jó a lakosságnak

114400_g.jpgElső hallásra meghökkentőnek tűnhet a bejegyzés címe itt mégis megpróbáljuk elmagyarázni  miért is kártékony és mit kellene tenni a helyette, hogy ugyanazt a hatást érjük el.

A rezsi csökkentésből fakadóan a különböző energia termelési láncok minden tagja veszteséget szenved el. Mind a termelő-erőmű, mind a kereskedő. A rendszerben felhalmozott veszteség természetszerűen - a magánkézben lévő termelők esetén, amely nagyjából az összes hazai energia szereplőt jelenti - beruházás visszafogást jelent, hiszen a veszteséget valamiből finanszírozni KELL, és erre egy bizonyos mértéken felül már az elbocsátások sem elegendőek, ezért a beruházást kell visszafogni.  Ez azt jelenti, hogy az infrastruktúra elöregszik, elavul, és lassan tönkremegy, ha nem lehet karbantartani, fejleszteni.


Majd szélsőséges esetben Venezuela-i színvonal lesz ahol jelentős olaj-víz vagyon ellenére energiaszegénység van folyamatos, hosszú, és nagy áramszünetekkel.

Igaz ugyan, hogy olcsó a villany, a gáz, stb., csak éppen nincs belőle vagy nem elérhető. Azaz lehet valami nagyon olcsó, ha  nincs belőle, akkor senki sem tudja annak előnyeit élvezni. Könnyű persze állítani, hogy a drága sem jó, meg ami eddig volt, az sem jó, és ez igaz is.  Mit lehet illetve mit kellene tenni?

A szabályozói oldalról érdemes lett volna újratárgyalni az energia képletet és a rendszerbe beépített illetve a szereplők által elvárt hozamkulcsot. Ez azt jelenti, hogy ad absurdum fel lehetett volna ajánlani egy kisebb hozam kulcsot hosszabb időre garantálva, amely reál értéken olcsóbbá tette volna az energia árakat mind a vállalati, mind a lakossági oldalnak. Ha a lakossági oldalon a szabályozó különböző hazai és EU-s pályázatok kombinációjával erőteljesebben ösztönözte volna a lakosságot egyrészt a hőszigetelésre, másrészt a tudatos energia használatra, úgy további jelentős energia és pénz megtakarítás jelentkezhetett volna, nem is beszélve a CO2 kvóta értékesítéséből befolyó összegre, amelyet további hasonló beruházásokra lehetett volna költeni.

Lehetőség és eszköz tehát van, hogy piac semlegesen az infrastruktúra elavulás nélkül megmaradhasson, és a csökkenő energia fogyasztás mellett az ország energia függősége is csökkenjen.

Szólj hozzá