2014. feb 27.

Egy könnyed kis csütörtöki történet

írta: FSZDL
Egy könnyed kis csütörtöki történet

A morális tanulságokon túlmenően érdemes a közgazdasági levezetésre koncentrálni. Egy csinos hölgy blogbejegyzésére az alábbi válasz érkezett a JP Morgan Bank vezérigazgatójától (Jamie Dimon)

Mit kell tennem ahhoz, hogy egy gazdag pasi vegyen el feleségül?
A hölgy hosszas fejtegetésbe kezd arról, hogy olyan olyan férjet szeretne akinek legalább 500.000 dollár éves keresete van. Hiszen az New Yorkban nem is sok és aki valamit is ad az ilyen dologra annak legalább éves szinten 1.000.000 dollár keresetének kellene lennie.

A Hölgy tovább panaszkodik, hogy vajon miért van a leggazdagabb férfiaknak átlagosan kinéző feleségük. Felteszi továbbá a kérdést, hogy mit kell tenni, hogy kifoghasson egy gazdag férjet.

A fenti okfejtésre érkezett a filozófiai válasz a bank vezetőjétől:


Kedves Csinos kisasszony!
Nagy érdeklődéssel olvastam a blogbejegyzését. Azt hiszem sok olyan ifjú hölgy van a világon akiket hasonló kérdések foglalkoztatnak. Kérem engedje meg hogy, elemezzem az ön szituációját mint egy harcedzett befektető
.

Az én éves keresetem több mint 500.000 dollár ami ugye teljesíti az ön által támasztott kritériumokat, ezért remélem mindenki megérti, hogy ezen a ponton nem szeretnék felesleges időt elpocsékolni.

Mint befektetési bankár és mint üzletember úgy gondolom, hogy rossz döntés Önt elvenni feleségül. A válasz elég egyszerű kérem engedje meg, hogy elmagyarázzam miért is rossz döntés.

Ha a  részleteket félre tesszük akkor ön a következőt próbálja tenni: szépséget akar pénzre cserélni, azaz "A" személy szépséget ad és "B" személy fizet érte egyszerűen és szimplán.

Mindazonáltal van egy nagy probléma. Ugyanis az Ön szépsége idővel megfakul elkopik, míg az én pénzem nem tűnik el ha nem lesz rá jó oka. A tény az, hogy  évről évre tovább nőhet a fizetésem, de ön nem lehet évről évre csinosabb.

Közgazdaságtani szempontból én egy felértékelődő eszköz vagyok, míg ön leértékelődő eszköz, és nem csupán egy lineárisan leértékelődő-amortizálódó eszköz hanem exponenciálisan leértékelődő eszköz. Ha Önnek csak ez az egyetlen eszköze van akkor 10 év múlva az Ön értéke sokkal kisebb lesz.

Ahogy mi szoktuk mondani a Wall streeten minden ügyletnek van egy felvett pozíciója. Önnel randevúzni szintén egy ilyen ügyleti pozíció.

Ha az ügyleti érték esik akkor az ügyletet lezárjuk a pozíciót eladjuk, és nem jó ötlet,ha hosszútávon bent ragadunk a felvett pozícióban. Ugyanez érvényes házasságra amit Ön annyira óhajt. Lehet hogy kegyetlenül hangzik, de ha bölcs döntést akarunk hozni akkor minden olyan eszközt amelynek erős az amortizációja, el adunk vagy maximum lízingeljük.

Bárki akinek a jövedelme 500.000 dollár fölött van nem buta, így legfeljebb csak randiznánk Önnel, de nem vennénk Önt el feleségül. Azt javaslom Önnek felejtsen el mindent ami a gazdag férj megtalálásához kell. És apropó Ön is kereshet évi 500.000 dollárnál többet aminek több az esélye, mintsem hogy találjon magának egy gazdag bolondot.
Szólj hozzá