2013. jún 21.

Konvergálunk, konvergálunk...?

írta: FSZDL
Konvergálunk, konvergálunk...?

erinto.gifHétfőn megjelent a hír, hogy új konvergencia program illetve Varga csomag lép életbe 2013 augusztus 1-től. Lássuk gyorsan és tömören mi várható, és mi a teendő!

Mindannyiunkra nézve a főbb elemei és hatásai a következők:

 

  • A készpénzfizetések tranzakciós illetéke 3 ezrelékrõl 6 ezrelékre emelkedik, megszûnik a felsõ korlát 
    - megduplázódik az illeték és az elektronikus tranzakciók is drágulnak 33%-al. Mindenképpen olyan számlát válasszunk amelyik a legjobban megfelel a tranzakciós szokásainknak. 
  • A számlák közti utalásé 2 ezrelékrõl 3 ezrelékre emelkedik

- Akinek magasabb jövedelme van annak érdemes lehet "ingyenes" számlacsomagokat keresni. Aki teheti az a rezsi költségét átutalással vagy beszedési megbízással fizesse, mert olcsóbb és nem kell külön a pénzfelvételért fizetni.

  • A vállalkozások számára a távközlési adó mértéke 2 forintról 3 forintra emelkedik, a felsõ korlát 2500 forintról 5000 forintra emelkedik

- Ez minden céges mobiltelefon előfizetésre vonatkozik

  • A bányajáradék 12%-ról 16%-ra emelkedik

Érdekes intézkedés, ugyanis bányajáradékot fizet a MOL is azaz be fog épülni az üzemanyag árakba.

  • A tervek szerint augusztustól 6%-os eho terheli a kamatjövedelmeket

Talán ez az egyik legfájóbb intézkedés azaz a 16%-os kamat adó +6%-al emelkedik 22%-ra azaz nettó kamat vagy hozamot 78%bázisról számoljuk jelen esetben 4,5% alapkamat mellett ez 3,51% nettó említeni sem kell, hogy negatív reálkamat keletkezik(nominálkamat-kamatadó-infláció). Beindulni látszik a betétesek és kötvényesek "kirablása"

  • Az intézkedések többsége már most augusztustól lépne életbe

Lehetséges védekezési lépések:

Bankszámla keresése tranzakciós szokások alapján keressük az alacsony költségű utalásokat és tervezzük a havi készpénz igényt hogy adott esetben egy összegben ki tudjuk venni a hónapra szükséges készpénz mennyiséget.

Aki megtakarítással rendelkezik és azt hosszabb távon nélkülözni tudja az akár Prémium állampapírt vehet vagy esetleg átválthatja Euróra vagy dollárra. Lehetséges még a kamatvadász szemlélet kialakítása azaz érdemes keresni a bankok akciós új betétekre vonatkozó ajánlatát, vagy Tartós befektetési számlára(TBSZ) tenni megtakarításainkat, amelyek kamat adó mentesek.

Mindezt még érdemes Júliusban elvégezni.

Szólj hozzá