2014. feb 18.

Szenzációóóó GDP +2,7%

írta: FSZDL
Szenzációóóó GDP +2,7%

Minap megjelent a hír, hogy a magyar gazdaság 2013 negyedik negyedévében 2,7%-al nőtt. Fantasztikus mondanánk mi közgazdászok ha nem tanultunk volna statisztikát, és nem állnánk minden ilyen adathoz kellő szkepticizmussal és analitikával.

Ezért nézzük most meg, hogy tényleg olyan fantasztikus-e ez a növekedés, hogy immáron a politikusok szájából elhangzott növekedési fordulat szó igaz-e vagy sem.

Mielőtt üdvrivalgásban törnénk ki, mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a növekedés a nagyon alacsony bázishatásnak volt köszönhető, azaz a 2012-es érték nagyon kicsi volt.

Két szektornak köszönhető ez a növekedés: egyrészt az autóipari kibocsátásnak, másrészt az EU által finanszírozott építőipari beruházásoknak. Engedjünk meg magunknak némi cinizmust a növekedést csak és kizárólag KÜLSŐ tényezőknek köszönhetjük (EU, Német autóipar). Azaz a hazai gazdaság belső ereje és teljesítőképessége soha nem látott lefagyott, tetszhalott állapotban van, MNB növekedési hitelprogram ide vagy oda.
Summa summarum: Megint szerencsénk volt és ezzel implikáltam a legfontosabbat: azt, hogy ez nem fenntartható. Belső erő nincsen, fogyasztás nincsen, beruházások sem dübörögnek. A kérdés az, hogy meddig lesz még szerencsénk...
BT
Szólj hozzá

gazdaság GDP